nieuws & blog

Shoe Story by SchoenGeluk #39

03 04 2020

Shoe Story by SchoenGeluk!

 Tips, wetenswaardigheden, informatie en korte verhaaltjes.

“Something old, something new” zijn de eerste twee regels van een traditioneel Engels gedicht over de voorwerpen die een bruid zou moeten dragen op haar bruiloft.

De tekst van het gedicht luidt:
Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in her shoe.

De vroegste versie van de eerste twee regels van het gedicht is aangetroffen in het korte verhaal Marriage Superstitions, and the Miseries of a Bride Elect in een editie van St James' Magazine uit 1871. De vertelster zegt in dat verhaal: "On my weddingday I have to wear something old, something new, something borrowed, something blue."

De eerste versie van het volledige gedicht stond in een krant uit 1876. Daarin werd gerapporteerd over een bruiloft, waar de bruid "volgens de oude traditie iets ouds en iets nieuws, iets geleend en iets blauws droeg".

De laatste regel van het gedicht "een sixpence in haar schoen" is een aanvulling uit de Victoriaanse tijd.
De sixpence — een zilveren Britse munt — was een symbool van welvaart, het staat voor het goede en rijkdom. Het is de bedoeling dat de vader van de bruid een zilveren muntje in haar linkerschoen doet, op de dag van de bruiloft, als een gelukwens voor de bruid. Een kleine ‘maar’: het loopt niet zo lekker met een muntje in je schoen ???? Stop ‘m daarom onder je zooltje of plak ‘m onder je schoen!

Terug naar het overzicht